Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

3/28/11

Bear, Arak, Dadah, Rokok ?


BEAR ?
eeuuuu
i dont like it !
sound weird kan . boleh caya ka gurl xsuka bear ?
but ,'Yes I am !'
' I dont like bear ! '
i dono why i dont like it
even cartoon , dont like it much .

baru2 ni aku terbaca statement tentang bear
u knoe bear ? bukan beruang kutub tu
tapi patung beruang
yang kebanyakannnya menjadi kegilaan & koleksi
terutama bagi golongan wanita
dalam statement tu ada menyatakan:
' Kita dilarang menyimpan patung dalam rumah, bukan bear '
' Patung yang menyerupai manusia & dipuja '
' kalau setakat bear tu x apa '

Memang betul, kita dilarang simpan patung yg menyerupai manusia
xda ayat Quran, hadith atau dalil yang sebut xboleh simpan Bear

aku nak uLas dari dua sudut
sudut macam mana nak tengok hukum yang tuhan bagi tu
aku xla pandai dalam bab2 agama
tapi sebagai knowledge dan tugas sebagai saudara Islam
dan memperbetulkan cara pemikiran kita
i think i must share it :)
hope korang baca ngan hati terbuka
xmo simpan rasa xpuas hati ok ? :

sudut 1..


bear tu bukan golongan patung ka?
cuba lihat ciri2 nya
mempunyai 2 tangan , 2 kaki , 2 mata , dan lain2 lagi tu
cuba fikir balik, x kan dalam Quran atau dalil nak sebut
' patung yang berbentuk beruang , ikan , burung bla bla bla dilarang '
xmungkin kan ?
juz diklasifikasikan kepada 1 nama sahaja
sebagai manusia , kita harus pangjang kan akal kita
untuk melihat persamaan dari segi hukum tu
then dari segi 'pemujaan' tu
jangan tekan kan mindset kita
bahawa patung yang dipuja tu
macam patung2 yang ada dlm agama masing2
or maybe kepercayaan masing2
tapi secara umum kita lihat
andai kata anda meminati patung Spongebob
dalam bilik tidur :
cadar, langsir, perhiasan, alas kaki, poster, patung semua Spongebob
bukankah ia salah satu dari segi pemujaan?
or maybe gambar artis..

(ia sama dengan cara Allah sampaikan benda2 kat bwh ni)

sudut 2 :


kita lihat dari sudut
bagaimana Allah sampaikan tentang Arak , Dadah & Rokok



Arak : Yes , Allah dah nyatakan sejelas2 nya
bahawa Arak tu HARAM
memang ada ayat yang sah menyatakan tentang Arak

manakala Dadah & Rokok pulak
Ada xstatement dalam Quran or Hadith yang nyatakan
bahawa Dadah & Rokok adalah Haram dan Berdosa jika diambil ?
TAK ADA kan ?
mungkin ada golongan yang tidak setuju
jika aku katakan Rokok & Dadah tu HARAM
mesti ada yang cakap
' pandai2 je minah ni buat statement pasal hukum '
maaflah , aku x akan cakap kalau x ada bukti
ada dalil yang menyatakan bahawa
aku lupa ayat full dia
tapi bunyi lebih kurang mcm ni la
' kita dilarang melakukan sesuatu yang boleh merosakkan diri kita '
' Allah melakhnat orang2 yang merosakkan ciptaannya '
mesti pernah dengar kan ?
haa dulu time skolah2 pon ada dalam Pend. Islam
apa yang aku nak simpul kan
cuba lihat tentang benda yang boleh merosakkan diri kita.



Dadah ! lihat mcm mana dadah tu 'makan' isi badan kita
sampai kan otak jadi 'kering' dan ada yang gila
kalau dah khayal plak sama macam Arak
boleh mendorong kita kepada perkara2 yang x sepatutnya
then


Rokok !
lihat mcm mana rokok tu merosakkan sistem pernafasan kita
hmm kesian paru2 tu , tuhan dah cipta elok2
p bakar kenapa ? nanti kat akhirat dia mengadu kat Tuhan

haa ~ bukan kah sama hukum tu dengan apa yang di atas tadi ?
memanglah Allah x mention kat Quran , xkan nak kena suap ja
kalau semua benda nak mention agak2 la kan
tu gunanya manusia dikurnia kan akal fikiran
sama kan macam bunuh diri ?
' Allah murka kepada manusia yang cuba membunuh diri sendiri '

So ? jelas dah tentang perkara2 kat atas ?
kita sekarang ada di era kemodenan
so, pada masa akan datang
banyak lagi benda2 baru yg akan muncul
atas kepintaran manusia.
Macam ni la caranya bagaimana kita yang manusia ni
menggunakan akal pintar yang tuhan beri ini sebaik2nya

Tapi ... kalau korang x endah pasal statement ni pon x apa
xkan masuk campur hal korang
yang penting aku dah share :)
a'ah la , itu masing2 punya hal la kan .
nanti ada plak yang cakap kat aku
' kubur masing2 '
huhu . . sebab kubur masing2 la aku nak share
nanti kena tanya plak dlm kubur
'napa ko x share knowledge nana oiii'

:)











3/27/11

Kita ni mcm magnet




"dia tak percaya aku ka?"
"dia ragu2 lagi dengan aku ka?"
"dia rasa semua ni x cukup ka?"



"kalau betul dia percaya, kenapa semua yang aku buat serba tak kena?"
"kalau betul dia x ragu2, kenapa hal2 yang tak patut sering menjadi persoalan?"
"kalau betul dia rasa semua ni cukup, apa lagi yang dia mahu?"






ni antara soalan2
yang sering melanda
lagi2 untuk orang2 yang sedang

'berbunga2'


tak kira la lelaki mahupun wanita
isu2 macam ni memang biasa terjadi
terutama bila kepala dah x sehala



lelaki dan wanita
dua nama yang membawa maksud berbeza
ciri-ciri berbeza
tapi dari golongan yang sama
sama macam ....

magnet
dua kutub berlainan tapi saling memerlukan
"Tuhan ciptakan lelaki untuk wanita, dan wanita untuk lelaki"

lumrah alam
hidup ni x selalunya indah
semanis mana pun hidup kita
mesti ada balance dengan kepahitan
even sedikit pon

wanita terkenal dengan EMOSI
lelaki terkenal dengan EGOIS

statement ni slalu kita dengar
xkira di mana, siapa dan kenapa

tapi jika kita dah sayang
si wanita haruslah less kan EMOSI nya
si lelaki haruslah less kan EGOIS nya





Suka Adobe Photoshop !



i like capturing
i like editing

usually i use :

adobe photoshop
picnik
photoscape


combining editors make pictures look different
but mostly i use Adobe Photoshop only




im using adobe photoshop since 2004

and till now it has many edition oredy

i am sharing some of my collection in editing here

and some of them i dono where i put huhu

im not too good in editing & still learning


*both picture in my room (hostel)*

*simple edit*

*naughty faces from me*
*i have twin here :)*


*simple edit*



*all these are in my bedroom (hostel)*

*in my bedroom also*

*combining 2 different picture*








*simple edit*

*created for my mom's birthday*




tudung untuk tutup aurat atau Trend ?


hari ni semakin ramai kita lihat anak2 muda
wanita yang memakai tudung
Alhamdulillah..



syukurlah semakin ramai yang menyedari tanggungjawab mereka
sebagai 'penumpang' di atas muka bumi ni

dunia fesyen pulak semakin berlumba2
dalam mempamerkan style & gaya terkini dalam bertudung
ada yang produce new ideas ,
and twist old ideas to become new !
perfect job !



di dalam perubahan yang berlaku
adakah cara hidup mereka & behave mereka turut berubah ?
hmm itu yang sering bermain di fikiran

ini tidak bermaksud untuk mencampuri urusan korang di luar sana
urusan dengan Tuhan ( solat or tak solat )
itu aku tak akan masuk campur

tapi apa yang nak disampaikan di sini adalah
soal diri kita dengan masyarakat sekeliling
luaran kita yang boleh dinilai oleh diorang
sebab Tuhan sentiasa menjaga umatnya dan memaafkan
tapi manusia ni tiada siapa boleh menutup mulut mereka
dan tiada siapa yang boleh menghalang mereka
dari mengatakan sesuatu tentang diri kita

sedikit persoalan :
(korang faham x apa yang aku ulas kat atas ni? baca la semula hehe)

memang tidak dinafikan ,
siapa yang tidak tergugat dengan fesyen2 hari ni
dan aku salah satu dari orang yang addicted into it
sangat2 menarik

aku pakai tudung since darjah 5
sejak dari itu, tudung tak pernah lepas dari aku
even keluar pintu rumah
dad aku dah ajar aku untuk tutup aurat
aku pon xLa sempurna sangat
kadang2 dulu selalu gak tertinggal yang 'wajib2' tu
tapi aku sentiasa berusaha memperbaiki kekurangan tu
tapi aku rasa Syukur sangat2 sebab tudung dah sebati dengan aku
dan kalau tak pakai tudung rasa malu sangat
macam tak pakai baju

pakai tudung ni pun dah menyelamatkan
kita kaum wanita ni dari api neraka
-bayangkan-
sehari korang keluar tanpa pakai tudung
sehelai rambut x bejuta2 rambut x berapa ramai orang lihat
waaahhh banyakkknyaaa dosa

Tahniah kat korang2
tapi diharap dalam masa sama
behave tu haruslah diselaraskan dengan
perubahan yang dibuat
kalau tak, ibarat tin kosong la kan
kena la pandai jaga tatasusila
adab ketika berdepan dengan masyarakat
adab dalam pergaulan
adab dalam persahabatan
adab dalam bercinta
dan semua2 la





even macam2 fesyen bertudung hari ni
xkesahla korang nak pakai macam mana pun
tapi tolonglah jaga nama baik orang2 yang bertudung
bukan sebab pakaian ketat2 ka, seluar ketat2 ka,
tapi BEHAVE tu


korang sendiri pon nampak kan macam mana
orang2 pakai tudung ni jadi mangsa dalam youtube
cium2 peluk2 dan ada yang sampai berzina
kalau ya pun nak buat jangan la di tempat yang umum
kan dah memalukan diri sendiri
so itulah maksud aku
pasal 'behave' tadi




tu ja yang aku nak share
nanti ada apa2 lagi aku kongsi lagi ok
tuk anak2 muda @ remaja wanita
teruskan bertudung

hottest blogger ~


Assalammualaikum,

kalau x jawab dosa, kalau jawab sayang :)

do you knoe Maria Elena Zarul?

she's awesome ! !

fisrt time i saw her in blog,

i am admire on her

maria fever on me

now im always follow her blog

hehehe

she is nice + beauty

like her styLe ! simpLe but OMG !

sory Maria , im borrowing ur pIcture

=)


picture with Hana Tajima

both super duper beauty !

i Like it daMn much


Maria in baju kurung during Raya

so Nice ! and looks Ayu lorhh !


love u Maria

3/26/11

Cucoq ka, cucur ? !



di satu petang sabtu,
setelah penat memerah otak dari pagi hingga ke petang,
aku masuk ke bilik untuk merehatkan otak,
semasa sedang berbaringan,
c membe mengajak untuk masak cucur.

sambil2 menunggu membe atas turun dengan minyaknya,
kitorang baring2 dan sembang2,
macam biasa la, x sah kalau x ada gusti,

then, c membe dr atas pon trun,

seterusnya bermula la aktiviti masak memasak
di dalam bilik.

tepung, telur, gula, garam, air adalah bahan2 yang diperlukan.

ada yang kacau tepung + telur,
ada yang masukkan air,
ada yang masukkan garam
ada yang masukkan gula.

setelah puas mengacau mengadun segala campuran,
maka dipanaskanlah minyak.

aku hanya menjadi pemerhati dari atas katil.
hanya melihat gelagat diorang memasak.

ni Laa cucurnya yang sedang dimasak




dalam kesibukan c membe memasak,
bleh plak 2 orang membe ni
berperang muLuT..

"ni cucuR, bukan cucoQ"

"xbleh, dah terbiasa sebut, kalau sebut cucuR rasa macam skema je,
kalau cekodok lagi sedap ni"

"ee, kalau tempat aku, cucur ka, jemput2 ka, cekodok ka, sama jak"

"xLa, cucoQ mcam ni, cekodok tu guna pisang yang dilenyek2"
. . . . . . . . . .

"kawan, nak keropok !"

c membe pun mengambil keropok ganu

"bukan itulah, keropok cucuR tu"

"tu bukan keropok, tu serdak"

"xla, kitorang panggil keropok"

"serdak la"

hahaha~

perang perang dan perang


last2 siap jugak cucuR atau cucoQ ni . .

mana2 jak la membe2 ku,
cucoq ka cucur ka,
yang penting masuk perut suka hati
xpenting jugak nama tu,
yang penting makan happy2.


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...