Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

3/28/11

Bear, Arak, Dadah, Rokok ?


BEAR ?
eeuuuu
i dont like it !
sound weird kan . boleh caya ka gurl xsuka bear ?
but ,'Yes I am !'
' I dont like bear ! '
i dono why i dont like it
even cartoon , dont like it much .

baru2 ni aku terbaca statement tentang bear
u knoe bear ? bukan beruang kutub tu
tapi patung beruang
yang kebanyakannnya menjadi kegilaan & koleksi
terutama bagi golongan wanita
dalam statement tu ada menyatakan:
' Kita dilarang menyimpan patung dalam rumah, bukan bear '
' Patung yang menyerupai manusia & dipuja '
' kalau setakat bear tu x apa '

Memang betul, kita dilarang simpan patung yg menyerupai manusia
xda ayat Quran, hadith atau dalil yang sebut xboleh simpan Bear

aku nak uLas dari dua sudut
sudut macam mana nak tengok hukum yang tuhan bagi tu
aku xla pandai dalam bab2 agama
tapi sebagai knowledge dan tugas sebagai saudara Islam
dan memperbetulkan cara pemikiran kita
i think i must share it :)
hope korang baca ngan hati terbuka
xmo simpan rasa xpuas hati ok ? :

sudut 1..


bear tu bukan golongan patung ka?
cuba lihat ciri2 nya
mempunyai 2 tangan , 2 kaki , 2 mata , dan lain2 lagi tu
cuba fikir balik, x kan dalam Quran atau dalil nak sebut
' patung yang berbentuk beruang , ikan , burung bla bla bla dilarang '
xmungkin kan ?
juz diklasifikasikan kepada 1 nama sahaja
sebagai manusia , kita harus pangjang kan akal kita
untuk melihat persamaan dari segi hukum tu
then dari segi 'pemujaan' tu
jangan tekan kan mindset kita
bahawa patung yang dipuja tu
macam patung2 yang ada dlm agama masing2
or maybe kepercayaan masing2
tapi secara umum kita lihat
andai kata anda meminati patung Spongebob
dalam bilik tidur :
cadar, langsir, perhiasan, alas kaki, poster, patung semua Spongebob
bukankah ia salah satu dari segi pemujaan?
or maybe gambar artis..

(ia sama dengan cara Allah sampaikan benda2 kat bwh ni)

sudut 2 :


kita lihat dari sudut
bagaimana Allah sampaikan tentang Arak , Dadah & Rokok



Arak : Yes , Allah dah nyatakan sejelas2 nya
bahawa Arak tu HARAM
memang ada ayat yang sah menyatakan tentang Arak

manakala Dadah & Rokok pulak
Ada xstatement dalam Quran or Hadith yang nyatakan
bahawa Dadah & Rokok adalah Haram dan Berdosa jika diambil ?
TAK ADA kan ?
mungkin ada golongan yang tidak setuju
jika aku katakan Rokok & Dadah tu HARAM
mesti ada yang cakap
' pandai2 je minah ni buat statement pasal hukum '
maaflah , aku x akan cakap kalau x ada bukti
ada dalil yang menyatakan bahawa
aku lupa ayat full dia
tapi bunyi lebih kurang mcm ni la
' kita dilarang melakukan sesuatu yang boleh merosakkan diri kita '
' Allah melakhnat orang2 yang merosakkan ciptaannya '
mesti pernah dengar kan ?
haa dulu time skolah2 pon ada dalam Pend. Islam
apa yang aku nak simpul kan
cuba lihat tentang benda yang boleh merosakkan diri kita.



Dadah ! lihat mcm mana dadah tu 'makan' isi badan kita
sampai kan otak jadi 'kering' dan ada yang gila
kalau dah khayal plak sama macam Arak
boleh mendorong kita kepada perkara2 yang x sepatutnya
then


Rokok !
lihat mcm mana rokok tu merosakkan sistem pernafasan kita
hmm kesian paru2 tu , tuhan dah cipta elok2
p bakar kenapa ? nanti kat akhirat dia mengadu kat Tuhan

haa ~ bukan kah sama hukum tu dengan apa yang di atas tadi ?
memanglah Allah x mention kat Quran , xkan nak kena suap ja
kalau semua benda nak mention agak2 la kan
tu gunanya manusia dikurnia kan akal fikiran
sama kan macam bunuh diri ?
' Allah murka kepada manusia yang cuba membunuh diri sendiri '

So ? jelas dah tentang perkara2 kat atas ?
kita sekarang ada di era kemodenan
so, pada masa akan datang
banyak lagi benda2 baru yg akan muncul
atas kepintaran manusia.
Macam ni la caranya bagaimana kita yang manusia ni
menggunakan akal pintar yang tuhan beri ini sebaik2nya

Tapi ... kalau korang x endah pasal statement ni pon x apa
xkan masuk campur hal korang
yang penting aku dah share :)
a'ah la , itu masing2 punya hal la kan .
nanti ada plak yang cakap kat aku
' kubur masing2 '
huhu . . sebab kubur masing2 la aku nak share
nanti kena tanya plak dlm kubur
'napa ko x share knowledge nana oiii'

:)











4 comments:

  1. mau tanya lao patung spongebob tu sy mmg minat tapi lao saya simpan as bantal sy bole x???

    ReplyDelete
  2. As bantal xpe . jgn jadikan dia perhiasan yg kita banggakan dah puja je

    ReplyDelete
  3. kalau ultraman anak2 buat mainan??

    ReplyDelete
  4. klu utk di budak2 main xpa, tapi yg dsimpan sbagai hiasan d rumah xbleh .

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...