Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

7/6/11

KeNapa Aku xMau SandiNg ?



KAHWIN . semua orang nak kawen kan ?
macam aku jugak . aku pon nak kawen jugak.
tapi aku satu benda yang x sama ngan korang.
time kawen nanti aku xmau Sanding.

Kenapa ? xmau sanding Nana ? ada bad experienced ka ?

No im not.
Tipu la kalau aku kata aku xsuka tengok pelamin orang.
YA, memamg aku suka sangat tengok pelamin2.


Apatah lagi yang lawa2, cute, cun, and segala macam laa..




Tapi tu yang aku heran gak. Aku suka tengok , teruja bila tengok,
tapi aku XDA HATI maw naek bersanding di atas pelamin.
Means , Xmau ada Tepung2 Tawar ni !


Bila aku buat macam ni , mesti ada suara2 yang akan cakap ;
Ni mesti x cukup bajet nak kawen,
Ni mesti ada something sampai kawen simple2 asal ada ja.

Xkesahla apa korang nak cakap, yang aku tau, aku akan buat majlis gak untuk keluarga dan semua kawan2. Kan kita digalakkan buat majlis sebagai tanda pemberitahuan yang kita dah kawen untuk elak fitnah.
Sama ja pon, aku pakai jugak baju pengantin, maybe ada lah jugak sedikit tirai2 untuk menjadi latar belakang photo2 ku nanti sebagai kenangan.


Tapi NO tepung tawar . NO pengapit2 segalaaa tu.
Aku xmau jd salah seorang yang memakan agama semata2 kerana Adat.

Kalau boleh cukuplah Kamar Beradu ku yang dihias indah. Seindah rumahtangga yang terbina :D


Pelik kan ? aku xtau napa . Sejak dari form4 aku dah set aku xmau sanding.
Tapi ada jugak kebaikan dan ikhtibar disebalik semua ni,
sebab dalam Islam pon kita dilarang sebenarnya sanding2 dan buat tepug tawar sebab menyerupai kaum lain.
aku rasa smua tu mengarut sbb Sanding ,lepas tu ngan tepung tawarnya sebijik macam Hindu rite ? nak minta restu bukan mcm tu , suruh diorang doa ja .



Ya, kita digalakkan dalam Islam untuk menghormati agama lain,
tapi bukan meniru agama dioarang.

So, siapa yang akan jadi bakal suami ku nanti, aku harap dea faham.
If xnak terima cara ni, xpa, ada ramai calon untukmu dan untukku diluar sana.. :D
Macam agak keterlaluan, tapi itulah sebaiknya. Aku just memilih yang terbaik untuk rumahtanggaku akan datang. Kita mahukan berkat restu Allah dan keluarga.
Bukan restu dari tepung tawar tu.. kan ? :D

Islam Agama Mudah !



Maybe ada pihak yang akan cakap kita kena ikut adat tapi bagi aku,
lebih baik ikut agama dari adat kan. Maknanya kat pihak perempuan nanti xkan ada majlis sanding2, Malam Berinai, or Majlis smpai 3 hari 2 malam.
Tapi sebelah lelaki, itu mmg kena ikot diorang, tapi if diorang bg pertimbangan lagi bagus.
Hal ni pon Parents aku mmg setuju, and Dad aku lagi la. Dulu dad pernah pesan time lepas makan. time tu aku duk ngan adik, dad pesan '' Kamu nanti kalau kahwin dad xmo ada majlis sanding2 tepung tawar smua tu'' .. aku senyum :D .
aku gtau kat dad, eh Nana memang dah lama rancang macam tu.

So, nanti akan ada majlis akad nikah dan kenduri kahwin selepas nikah tu .

Untuk FamilY2 dan Kawan2 , i hope korang meghormati cara saya. Thanx !


Aku x nafi , aku xla sesempurna mana pon dari segi agama.
Tapi selagi kita boleh elak , xsalah kita elak kan ?
Sebab kita xtau daripada benda sekecik ni laa yang boleh memesongkan aqidah.
Fuuh, aqidah kita macam2 dugaan . setiap hari kita berdepan dengan cabaran Aqidah yg kita xsedar.
Sebelum tidur better mengucap .

1 comment:

  1. sama la dgn ija... alhamdulillah...abah pun berpendpt mcm tu. bakal husband pun setuju... moga majlis kita nanti diredhai Allah... :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...