Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

8/27/12

Belajar bahasa Brunei .


 Belajar bahasa Brunei .

Kadang-kadang orang susah nak bandingkan mana bahasa Sabah , mana bahasa Sarawak , mana bahasa Brunei . Actually bunyi lebih kurang jak , tapi ada jugak words yang different . Tapi kalau nak dengar betul loghat orang Brunei ni, tak perlu pergi Brunei… korang pergi jak Labuan atau pon Papar , memang lebih kurang sangat2 la tuu .

Saya pon boleh bkurapak (bcakap) Brunei sbb mama saya mmg orang Brunei tapi x lancar sgt la . . Tapi still boleh faham if macik2 cakap hehehe .

Ni saya nak share ckit . . . Contoh perkataan dan ayatnya sekali. . .

  • Ani = Ini
  • Awu = Ya. (Awu banar = Ya Benar)
  • Usin = Duit
  • Indada = Tiada
  • Ia = Dia. ( Kenapa ia? = Kenapa dia?)
  • Kenapa kan = Kenapa tuh?
  • Sangal = Sengal ( Sangal aku kadi kau = Sengal aku dengan dia)
  • Panyap = Kemas (Panyap dulu barang2 ni = Kemas dulu barang2 ni)
  • Limpang = Baring (Kenapa kau limpang? = Kenapa kau baring?_
  • Daras = Over (Ee, darasnya dia tuh! = Ee, overnya dia tuh!)
  • Kameh = Buang air kecil (Aku kan kameh ni = Aku nak kencing ni)
  • Beria = Buang air besar ( Aku kan beria ni = Aku nak buang air besar ni)
  • Ijap = Takut (Eh mambari ijap bha! = Eh, bikin takut jer!)
  • Sasa = Cuci ( Sasa kan dulu pakaian tu = Cuci dulu pakaian tu)
  • Mengantak = Menjerang/Memasak ( Hantakkan dulu air tu = Masakkan dulu air tu)
  • Lai = Sayang (Apa tu lai? = Apa tu sayang?)
  • Mu’a = Muka (Kenapa Mu’anya muram? = Kenapa mukanya muram?)
  • Tarabah = Jatuh ( Sikit lagi aku tarabah tadi = Sikit lagi aku jatuh tadi)
  • Bajaur = Berjalan-jalan ( Tahan juga kau berjaur? = Tahan juga ko berjalan2?)
  • Cuik = Piring kecil (Plate)
  • Kudut = Piring Besar
  • Sasaban = Kayu pemotong makanan
  • Esbok = Peti Sejuk
  • Kepaingan = Kebiasaan
  • Kebuliyangan = Terkejut
  • Kurapak = Sembang
  • Ngalih = Penat
  • Palui = Bodoh
  • Sigup = rokok
  • Malabui = timbul
  • Gulayan = Sayuran
  • Batah = lama
  • Berinut = Berangkat (Berinut lah dulu kami = Berangkatlah dulu kami)
  • Mulih = Pulang/Balik (Bha, mulih tah kamu dulu = Balik lah kami dulu)
 ................................................
 
Other than that , perkataan basic yang selalu diguna plak . . .

1- Bubut = kejar
2- Lusir = lari
3- Nyaman = sedap
4- Bisai = cantik,indah
5- Linggang = lembik
6- Berantam = bergaduh
7- menyeluru = mengejek
8- Buyuk = tipu
9- Kudut =pinggan
10- Auw = iya
11- Ben = van
12- Iskul = sekolah
13- Samak = semak
14- Licak = lembut
15- Piasau = kelapa
16- Palui = bodoh
17- Mulih = balik
18- Berinut = minta diri
19- Limpas = lintas
20- Kampis = nipis
21- Sigup = rokok
22- Bangas = basi
23- Lakat = masih
24- Ingar = bising
25- Pelakian = boyfriend
26- Pebinian = girlfriend
27- Basing = tupai
28- Baie = babi
29- Kuyuk = anjing
30- Tekilala = kenal
31- Sikui = tembikai
32- Kepayas = betik
33- Ambuk = monyet
34- Dian = lilin
35- Bekarap = bekelip
36- Dandam = rindu
37- Semberana = cuai
38- Lagau = panggil
39- Bepanggil/Menitir = kenduri
40- Memapak = menguyah
41- Behibun = begurau
42- Menyasah = cuci kain
43- Pelacahan = parit
44- Bubut = kejar
45- Kama = kotor
46- Tuntul = siput sedut
47- Carik = koyak
48- Merakit = mendekatkan
49- Kepala Tuhut = lutut
50- Buntak = pendek
51- Mengkalakari = menipu
52- Tejulayak = tersadong

53- Mengarabat = tersungkur
54- Pendidip = mancis

8/15/12

Oreo Choc MizNana


Oreo choc MizNana
 

Benda yang tak dirancang , dibuat saja2 selepas tgok blog resepi .
Buat pon untuk my adik-adik yang nak makan Oreo Choc nie . =)
Dengan xsengaja menyiapkan diri malam tu jugak dan pergi ke
kedai beli bahan-bahan dia . And u need half and hour only tuk buat nie .


How ? ?

Just see the pictures laa . Malas nak talk panjang .
Cheff Nana tau buat jer ( Wekk okay saya prasan di situ  =P ) ,
xreti nak bmadah tentang masakan .


Bahan-bahan ? U just have to buy these:

1 bar cooking choc
1 packet of Oreo Biscuits
Colored Choc Rice 



 Tapi kat kedai xjumpa plak bekas nie dgn Edible Image tu (ala yg katun2 lekat ats choc tu)
Means benda tu kena cari kat kedai kek jugak lorhh .

 
Steps ? ?
Boil the water sampai mendidihhh .
Then put the pan on the top of this things
But make sure after it boiled , tutup api .
Jangan cairkan coklat dengan api terbuka nti ada wap dlm coklat so coklat jd ketul2. 
Then put the chocolate inside the pan biar sampai ia cair =)


 
 

Lepas tu . . . prepare la apa2 yang patut . .
Then ambil setiap oreo celupkan sehingga coklat menyelaputi keseluruhan biskut


Then jadi la macam kat bawah ni . Haha kerja rushing . Asal ada jakk .
Oleh sebab Edible image xda , so I just put Choc Rice atas dia .
Maaflah kecomotan yang melampau-lampau .
Sebab bekas dia xada jual hihi .
Maen letak camtu jakk . cubaan pertama kot .
Alaa masuk perot xda rupa gak . xp


After dah siap buat semua2 tu , biarlah dia beku jap .
Kalau nak lagi sedap simpan dalam fridge cepat ckit sejuk =)
Adik-adik saya kata , ''Sedaaapnyaa, nti Kak Nana buat lagi banyak2 untuk hari raya'' =P
My dad pon suruh buat tuk raya . tp kemas ckit katanya . hihihi.
Amboii banyak cantik , bankrupt la kakak korang nie . hehehe
Xpa la , utk raya kita guna mini Chipsmore . Jimat dan dapat banyak ckit .
So nama dia tukar pegi Chipsmore Choc . ngehehe ~

8/10/12

Lailatul Qadr - The Night of Power

 Lailatul Qadr - The Night of Power

There is night in the month of Ramadhan which is better than a thousand months . This night is called Laitatul Qadr. Waiting a years to meet the night .

According to Hadith, this night occurs during the last ten days of Ramadhan on one of the odd numbered nights.

A night such as Lailatul Qadr was not granted to any religious community before Muslims. Only us okayy the Ummah of the Prophet Muhammad (peace and blessings of Allah be upon him) were favoured with a night of huge reward .

Allah gave us Lailatul Qadr to enable us to do as much worship as a man who lived even hundreds of years longer. If in a lifetime, you only worshipped on Lailatul Qadr ten times, you would have equaled in those ten nights 833 years of worship.

We dont know when it comes , so just fill your last 10 days and dont miss out on so we can maximize His blessed . =)

There are some signs of Lailatul Qadr. We dont know when it happen but these signs are stated in Quran and Hadith. 
  •  The night will be peaceful, neither hot nor cold, with a clear moon shinning but with no rays.
  •  There will be no shooting stars in the night
  •  At sunrise the sun will rise as just a disc without and radiant beams of light.
  •  One companion of the Prophet reported that on Laitatul Qadr he tasted sea water and it was sweet.
What you can do besides than praying 5 times a day ?
  • Recite the Quran abundantly. I've read 3 Juz' already =) . Ckit jer but at least I gained .
  • Strive to gain forgiveness . Keep ask Allah to perfect our characters and to help us improve ourselves in everyway possible.
  • Do much Supererogatory Prayers . Especially Tahajjud and Sunat Pray . 2 rakaats only maa .
  • Increase Zikir . I will keep Zikir when im watching TV and online hehe .
  • Make much Doa . Everytime you can recite Doa . Not only after prayer okayy .
Im doing it , have u ? 
You will feel loss and regret if you missed it. At least you do is enough dear . =)


Salam Ramadhan from Miz Nana

The importance of Privacy

The importance of Privacy



Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.
 

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...